Meer dan een ICT bedrijf

Alpha Labs is een laagdrempelige organisatie, dus schroom niet om contact met ons op te nemen als u vragen heeft of informatie wenst.

Alpha Labs symbol with an original red color

Op zoek naar een ICT-bedrijf gespecialiseerd in het bank- en verzekeringswezen?

ICT binnen het bank- en verzekeringswezen

In het bank- en verzekeringswezen gaan miljarden euro’s om. ICT is de ruggengraat van deze sector: zonder systemen geen geldstromen, betalingen en polissen. Er werken tienduizenden financieel-economische professionals die vaak met privacygevoelige informatie te maken hebben die onder de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) vallen. Dit betekent dat de banken en verzekeraars hier voorzichtig mee moeten omgaan en voor adequate beveiliging moeten zorgen.

Overal en altijd veilig werken in de Cloud

Binnen het bank- en verzekeringswezen wordt al langer in de Cloud gewerkt en werknemers in staat stelt om onafhankelijk van tijd en plaats te werken via een internetverbinding. Interpolis was bijvoorbeeld een van de eerste bedrijven in Nederland die in de jaren negentig ‘het nieuwe werken’ introduceerde en vormt nog steeds een voorbeeld voor de bedrijven en sectoren die pas later volgden. Zolang de bank of verzekeraar de Cloud goed heeft ingericht en beveiligd, is de bedrijfskritische data ook veilig wanneer zich een calamiteit voordoet. Het is cruciaal om met een betrouwbaar ICT-bedrijf te werken dat zorgt voor een passende inrichting en beveiliging van de systemen.

Big Data als ontwikkeling bij banken en verzekeraars

Toen de ING een paar jaar geleden aankondigde om een pilot te willen doen waarin geselecteerde klanten passende aanbiedingen werd gedaan door derden op basis van hun bankiergedrag, ontstond er een breed maatschappelijk debat over het gebruik van klantgegevens door banken. Dat banken en verzekeraars met Big Data het gedrag van klanten in kaart brengen om de dienstverlening hierop aan te sluiten, is natuurlijk een goede zaak. Maar hoe ver mag men gaan in het vergaren en koppelen van klantinformatie? Er wordt in het buitenland bijvoorbeeld geëxperimenteerd met verzekeringspremies afhankelijk van gedrag: bij een zorgverzekering is de premie gekoppeld aan een stappenteller (meer bewegen = lagere premie) en bij een autoverzekeraar aan de boordcomputer (gevaarlijke rijstijl = hogere premie). En mag deze informatie voor commerciële doeleinden worden verkocht, net zoals zoekmachines en sociale netwerken dit doen? Big data is niet alleen een ICT-vraagstuk maar vraagt ook om ethische afwegingen en beslissingen die passen bij de rol van de bank of verzekeraar.

Onze gerelateerde diensten

No items found.
Persoon die over een warboel aan wegen kijkt
Persoon die over een warboel aan wegen kijkt
Persoon die over een warboel aan wegen kijkt
Persoon die over een warboel aan wegen kijkt

Daag ons uit

Met welk probleem kunnen we voor u aan de slag?

  • Is uw bedrijf toe aan nieuwe hardware of software?
  • Kunnen wij u helpen met innovatieve e-mail oplossingen?
  • Wilt u de interne en externe beveiliging verbeteren?
  • Wilt u thuiswerkplekken beter en efficiënter inrichten?
  • Wilt u weten welke ICT oplossing het beste past bij uw bedrijf?